Kantonnale bond van schutterijen "EENDRACHT MAAKT MACHT" voor Weert en omstreken.
Leo Cuijpers, 60 jaar lid van Schutterij St. Antonius-Altweert

                                                     

Tijdens de jaarlijkse feestavond van Schutterij St. Antonius Altweert, ter gelegenheid van de St. Teunisviering, is Leo Cuijpers (Lei) door de OLS-federatie en de schutterij in het ‘zonnetje’ gezet wegens zijn zestig jarig lidmaatschap van de OLS-federatie en van schutterij St. Antonius Altweert.

Leo is als twaalf jarige lid geworden van de schutterij en is begonnen als leerling tamboer.  

Hij is in al die jaren een verdienstelijk schutter gebleken en heeft lange tijd in het 1e zestal geschoten maar de laatste jaren schiet hij als ‘achterop-sjut’ in het tweede zestal. Ook schiet hij voor het begin van een schietwedstrijd of bondsfeest de ‘buks in’ wat gezien de afgelopen twee jaar mede heeft geresulteerd in het winnen van twee bondsfeesten wat een hele prestatie genoemd mag worden voor de kleinste schutterij van de Bond EMM.

Naast zijn eigen schietbeurten zit Leo niet stil maar fungeert hij bij de oplegpaal als vaste parapludrager en begeleid hij hierbij tevens de schutters waar zij op moeten letten tijdens het schieten met o.a. de woorden, ‘let op het buitenlicht, en ‘kijk of je het goede stopje hebt’. 

Ook heeft Leo vele jaren deel uitgemaakt van een select groepje dat onder zijn leiding een gevreesde concurrent was op de vele windbuks schietwedstrijden en waar zijn schutterij vele prijzen behaald heeft in o.a. Stokkum en Ellikom. Ook kan niet onvermeld blijven dat twee keer achter elkaar de wisseltrofee op de windbuks schietwedstrijd, bij schutterij St. Hieronymus, is gewonnen en deze trofee nog steeds in het bezit is van de schutterij.

In de zestig jaar dat Leo lid is van de schutterij heeft hij zich tot twee keer tot Koning van de schutterij geschoten en heeft hij samen met zijn vrouw Nellie het koningspaar gevormd dat schutterij St. Antonius Altweert vertegenwoordigde op de bondsfeesten en het OLS. 

Leo voelt zich erg betrokken bij het schutterswezen en je kan altijd een beroep op hem doen. De Gebr. Cuijpers hebben altijd de schutterij voor meer dan honderd procent gesteund en dat ook altijd belangeloos. Vele jaren hebben zij grond ter beschikking gesteld voor bondsfeesten en het Grenslandschuttersfeest, vrachtwagens en busjes geleverd voor het ophalen van oud ijzer, papier ingezameld op het bedrijf, materieel voor het plaatsen van de schietbomen geleverd, generatoren geplaatst voor de stroom op verschillende schuttersfeesten en heel veel uren in de schutterij geïnvesteerd. Tevens heeft de familie Cuijpers op 17 januari 1993 het huidige vaandel van de schutterij geschonken.

Voor zijn grote inzet is Leo opgenomen als schutsbroeder in de orde van de Rode Leeuw van Limburg en de heilige St. Sebastianus. 

Voor zijn vele verdiensten voor de schutterij werd Leo door de voorzitter, Huub Wanders, benoemd tot erelid van schutterij St. Antonius Altweert en mocht zijn vrouw Nellie een boeket bloemen in ontvangst nemen.

Namens de OLS Federatie mocht de voorzitter van de Bond EMM, Theo Looijmans, de gouden draagmedaille met kroon van de OLS-federatie voor Leo zijn zestig jarig lidmaatschap opspelden en kreeg hij de bijbehorende oorkonde uitgereikt gevolgd door een wel gemeend applaus vanuit de zaal voor een lid die zeer betrokken is bij de schutterij van Altweert en het schutterswezen in het algemeen.